AlpaKak = Goeie shit!

Gun jij je planten het allerbeste? Lees dan verder! Guus, Joop, Ted, Freek & Bloem produceren waanzinnig goede mest! 100% natuurlijk, zonder toevoegingen van chemicaliën of hulpstoffen, 100% biologisch! Niet voor niets wordt de mest van deze dieren ook wel Alpaca Gold genoemd.

Organische meststof versus kunstmest

Een verschil tussen organische mest en kunstmest is vooral de concentratie van de voedingsstoffen in de meststof. Kunstmest is zeer geconcentreerd en bevat in verhouding met organische meststof veel stikstof, fosfor en kalium. Kunstmest is snel oplosbaar, hierdoor komen de voedingselementen na korte tijd al vrij. Probleem is dat deze voedingsstoffen dan niet altijd in de juiste verhoudingen voor de plant beschikbaar komen en er een ‘geforceerde’ opname plaats vindt. Het gevolg is een ongecontroleerde groei. De plant groeit te snel en wordt hierdoor eerder vatbaar voor ziektes en plagen. Daarnaast bestaan kunstmeststoffen uit zouten. Schimmels in de bodem kunnen slecht tegen zouten, worden aangetast en kunnen hun werk in de bodem minder goed doen en de grond kan dan niet optimaal voeding aan de wortels geven. Bij gebruik bij zonnig weer kunnen de planten en gras bovendien verbranden door de aanwezige zouten.

Organische meststoffen bestaan alleen uit dierlijke of plantaardige grondstoffen die in de natuur terug te vinden zijn. Deze mest is dan ook volledig biologisch afbreekbaar. Organische meststoffen worden door het bodemleven omgezet tot opneembare voeding voor de plant. Het grote verschil met kunstmest is dus onder andere dat 100% organische mest de bodem voedt en daardoor de plant. Een essentieel verschil. Organische meststoffen werken minder snel maar zorgen, door de langzame afgifte van voedingsstoffen, lang voor een vruchtbare bodem. Organische meststoffen zijn een duurzame keuze voor iedereen die graag rekening houdt met het milieu. Het bouwen aan een gezonde bodem is de sleutel voor succesvol biologisch tuinieren! En dat kan met AlpaKak!

AlpaKak: 100% organische meststof

Alpacamest wordt dus beschouwd als een rijke bodemverbeteraar. Kleine hoeveelheden zijn al voldoende voor een goede voedingsstofvoorziening van planten en groenten. Onze luchtgedroogde en fijngemalen meststof is zeer geurarm en daardoor geschikt voor op balkon, terras en zelfs in huis maar natuurlijk ook in de sier- en moestuin! De meststof bevat geen zaden vanwege het enorm efficiente spijsverteringssysteem van de alpaca's. De mest komt uitsluitend van onze eigen dieren, wordt met de hand verzameld, gedroogd, vermalen en verdeeld in leuke vensterzakken van 750 gram.

Toepassing

De meststof werkt geleidelijk en langdurig. De afgifte is onder andere afhankelijk van het weer. Bij warm en vochtig weer, wanneer de plant snel groeit en dus meer voeding nodig heeft, verloopt de vertering van de meststof sneller. Zo krijgt de plant dus waardevolle voedingsstoffen wanneer hij dat nodig heeft. Voor alle bloeiende planten, fruit, groenten en kruiden is 100-200 gram per m2 voldoende. Voor kleine kamer-en/of potplanten volstaat één eetlepel, gebruik twee eetlepels voor grotere planten. Strooi de meststof simpelweg rondom de plant, vermeng het met de grond en geef daarna water. Door het geleidelijk vrijkomen van de voedingselementen is de kans op overbemesting bijzonder klein, dit in tegenstelling tot het gebruik van kunstmest. Ideaal dus, ook voor beginners! :)

Kosten

De meststof wordt verpakt in papieren vensterzakken van 750 gram. De prijs is €5,00 per zak. Het is mogelijk de mest op te sturen, verzendkosten €8,90. Het is eventueel ook mogelijk de mest af te halen in Nieuwerkerk aan den IJssel. Er hangt een mestkast aan de stal van onze mannen waar altijd een voorraad AlpaKak in staat.